Prodej nemovitosti přes RK - se smlouvou o spolupráci, nebo bez smlouvy?

Rozhodli jste se, že prodáte svou nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře?

Skvělé! Právě jste se dostali před několik otázek.

V ČR je bezpočet "realitních makléřů", kteří Vám za účelem získání Vaší přízně rovnou nabídnou neexkluzivní spolupráci, ve většině takových případů bohužel dokonce spolupráci bezesmluvní.

Vzhledem ke stále se opakujícím, medializovaným případům různých typů podvodů, páchaných různými společnostmi či jedinci na bezmocných, důvěřivých nebo problematiky neznalých lidech, vyvstává bohužel (ale pochopitelně) povědomí o tom, že uzavírat smlouvu s neznámým subjektem, nebo osobou, je nebezpečné, nevhodné a nedoporučuje se.

V případě podomních prodejců, společností, volajících klientům za účelem ústního uzavření různých nevýhodných smluv jsou tato varování zcela jistě na místě.

Pokud ale máte v úmyslu prodat svou nemovitost prostřednictvím vybrané realitní kanceláře, platí přesně opačné doporučení.

Nikdy ne bez smlouvy!

Vysvětleme si to na příkladu:

Osloví Vás realitní makléř "Dobrý den, nalezl jsem Vaší nemovitosti, jsem skvělý a zkušený a rád bych Vám pomohl nemovitost prodat! Nebudu požadovat žádnou smlouvu, k ničemu se nezavazujete! Nebojte se, nic neriskujete, nic neplatíte! Odměnu mi uhradí kupující!

No NEBERTE TO :-) 

A teď si položme otázky:

Co myslíte, jak se Vaší nemovitosti bude věnovat makléř, kterému vůbec nezáleží na ošetření svých práv a povinností, Vašich práv a povinností?

Jak moc mu záleží na úspěchu prodeje?

Kolik financí (na základě ústní dohody) investuje do marketingu a zviditelnění Vaší nemovitosti?

Jakou máte záruku, že v případě nalezení kupujícího a přijetí rezervační zálohy případ dokončí až do konce?

Čím se Vám zavázal k tomu, že k celému procesu prodeje zajistí A ZAPLATÍ advokátem vytvořenou smluvní dokumentaci, advokátní úschovu kupní ceny,a provede úkony spojené s vkladem vlastnického práva do katastru nemovitostí?

Že nemovitost s Vámi předá novému vlastníkovi?

Vždy a za každých okolností trvejte na uzavření smlouvy o poskytování realitních služeb, která má obsahovat jasný výčet práv a povinností makléře a práv a povinností Vašich.

Profesionální realitní makléř vždy trvá na smlouvě o spolupráci, investuje do prezentace Vaší nemovitosti nemalé finance a investuje do celého případu bezbřehé množství energie a snahy, jde mu primárně o úspěšný prodej Vaší nemovitosti, Vaši spokojenost, a jeho výsledný, zasloužený výdělek, a to samozřejmě od Vás, ne od kupujícího!

Reálná tržní cena nemovitosti je vždy jedna, a tou je celková cena, kterou kupující zaplatí za pořízení Vaší nemovitosti. (ať již kupní cenu celkovou, ze které Vy makléři hradíte odměnu ve sjednané výši, nebo inzerovanou kupní cenu + odměnu makléři, kterou makléři uhradí on)

Příklad:

Nemovitost má tržní cenu např. 5.000.000,- Kč, za více ji prodat nelze, makléř požaduje odměnu např. 200.000,- Kč

Pokud makléř správně sjedná svou odměnu od Vás, zaplatíte makléři 200.000,- Kč a obdržíte 4.800.000,- Kč.

Pokud Vám makléř nabízí spolupráci, při které mu odměnu uhradí kupující, pak vězte, že Vás chce pouze uchlácholit vidinou, že Vy nic neplatíte, ale stejně tuto odměnu vlastně platíte Vy.

Za 5.000.000,- Kč + 200.000,- Kč makléř nemovitost neprodá (tržní cena je 5.000.000,- Kč) takže bude následovat jeho pochopitelný nátlak na snížení ceny na 4.800.000,- Kč + jeho odměna od kupujícího.

Kupující makléři uhradí odměnu, ale výsledek je stejný. Vy za nemovitost více ani méně, než 4.800.000,- Kč neobdržíte.

Jelikož Vám makléř zajišťuje (měl by zajišťovat) veškeré služby od A do Z, měl by za ně odměnu obdržet od Vás.
Pro kupujícího je vždy atraktivnější nabídka, ve které jasně vidí finální cenu s poznámkou, že neplatí ani provizi, ani právní služby, advokátní úschovu, ani poplatky na katastrálním úřadu.

Kupující navíc nebude mít dojem, že makléře může jakkoliv snadně obejít, ani nebude předpokládat, že povinnost uhradit makléři odměnu následně makléře zavazuje upřednostnit především zájmy kupujícího, při diskuzích nad smluvní dokumentací jej protěžovat a zvýhodňovat.

Stejně tak je důležité brát za samozřejmost uzavřít s makléřem smlouvu o spolupráci, měl by být samozřejmostí i EXKLUZIVNÍ typ spolupráce.

Máte zájem spolupracovat s vybranou realitní kanceláří a potřebujete se poradit, nebo zhodnotit smlouvu o poskytování realitních služeb? Neváhejte nás kontaktovat a objednat si službu poradenství, nebo poradenství + kontrola smlouvy o poskytování realitních služeb.

Autor:
Jan Hannes Hošek
HANNES.CZ Reality